Langoše "jako ze stánku" podle Ládi Hrušky
Ingredience
Cukr krupice |
3 g |
Droždí |
42 g |
Mléko polotučné |
400 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Olej rostlinný |
300 ml |
Sůl |
3 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy vlijeme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí a cukr a asi 5 minut vyčkáme až vzejde kvásek. Poté přidáme mouku a půl lžičky soli a vařečkou a rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud těsto lepí, přidáme ještě trochu mouky podle potřeby. Z těsta vytvoříme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 30 minut vykynout.
- Z vykynutého těsta vyválíme asi 2 centimetry silnou placku. Pomocí hrnečku vykrájíme z těsta kolečka, která necháme ještě asi 10 minut vykynout.
- Po vykynutí každé kolečko roztáhneme rukama do placky a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje asi 1,5 minuty z každé strany do zlatova.